Kalocsai mintás esküvői meghívók

kalocsai mintás esküvői meghívó

A kalocsai szállások női lakossága bérmunkában varrta a hímeket már a 19. század végén is. Főleg a környező vidék városai és a nagyobb települések igényesebb úri-polgári háztartásai számára készítették a fehér hímzéseket. Eleinte csak tiszta fehér hímzőfonalat használtak az ágynemű, párnavég, asztalnemű díszítésére. Saját használatú holmikra hímeztek kék-vörös, fekete pamutfonallal is.

A huszadik század első harmadától kezdve igen színessé vált a kalocsai hímzés. Ahogy a különböző tájegységek kézimunkáinak, úgy a kalocsai hímzésnek is megvan a saját színvilága. Például bordóval és pirossal hímzett rózsa közepe mindig citromsárga, illetve a rózsaszín virágokat sötétebb rózsaszínnel árnyalják, közepük sötétsárga.

Érdekesség, hogy viseletdarabok hímzéseinek színezését meghatározta viselőjük életkora. A legdíszesebb, legélénkebb színezésű az új menyecske ruhája volt. Az idősebb asszonyok öltözete kevésbé díszes, a színek sötétülnek. A kék-lila-zöld színekkel hímzett darabokat szomorúpamukosnak nevezték, s a félgyász jele volt a kalocsai hímzésben. (forrás: sokszinuvidek.24.hu)

Ha igazán magyaros esküvőt terveztek, akkor a népmesés esküvői meghívók mellett a kalocsai mintás meghívók azok, melyeket nagy szeretettel ajánlunk figyelmetekbe. Majd kéttucatnyi stilizált és autentikus grafikai megoldással állunk a kalocsai mintát esküvőjük középpontjába helyező jegyespárok rendelkezésére.

Ezek szintén szabadon átszinezhetőek, alakíthatóak, kombinálhatóak. Igazán mesés összhatást keltenek ezek a megoldások az általunk használt gyöngyházfényű kartonokra nyomtatást követően. Ezt a meghívót kezükben tartó rokonok, barátok egy igazi kis ékszerként fogják elrakni emlékbe ezeket a gyönyörű meghívókat. Kérjetek a választott kalocsai meghívóból ingyenes mintapéldányt, amit postai úton is eljuttatunk hozzátok.